Open Market Housing

Sudbourne, Woodbridge

An energy-conscious development of 10 Houses at the Sudbourne Park Estate

The development is an ‘enabling’ development, the profits for which are set aside to fund the restoration of the walled garden and other landscape features within the estate. Development on such a sensitive site needed very careful consideration, accurately summarised by a heading in the East Anglian Daily Times in January 2014 - ‘Concerns remain … in relation to the impact of the dwellings upon the heritage assets they are proposed to conserve.’

Architects for the concept of the development, Sanai Hopkins Architects (Project Architect - Amir Sanei) carried out an extensive series of studies culminating in a design which reflects the form of the nineteenth-century greenhouses that formerly occupied the walled garden. The choice of cedar cladding responds well to the simple form of each house and stainless steel was chosen for the roof finish to provide the reflectance necessary to refer to the glazing of the original buildings.

Sustainability was a prime consideration in the specification for this project, taking into account the building fabric of the various house-types and the day to day operation of the environmental systems in buildings which were likely to be left unoccupied for long periods.

Back
  • Photo of Sudbourne, Woodbridge 1
  • Photo of Sudbourne, Woodbridge 2
  • Photo of Sudbourne, Woodbridge 3
  • Photo of Sudbourne, Woodbridge 4
  • Photo of Sudbourne, Woodbridge 5
  • Photo of Sudbourne, Woodbridge 6

Project:
Development of 10 Houses to enable restoration work to the walled garden at Sudbourne Park
Capital Value:
Approx. ££4m
Contract:
JCT Design and Build Contract 2016
Contractor:
Gipping Construction
Completed:
February 2018
Consultants:
MLM Group – Structural Engineer, The Energy Practice – Energy Assessment and Client-side M&E Engineers, Gill Associates - Quantity Surveyor and Employer’s Agent, The Landscape Partnership – Landscape Design and Ecology
Concept Design:
Sanei Hopkins Architects
Executive Architects:
Barefoot and Gilles

As Executive Architects our role was to address the scheme’s technical challenges whilst respecting Sanei Hopkins’ original design concept. Extensive thermal modelling was required to avoid overheating and as result of this study the buildings have a high thermal mass which smooths out peaks and troughs of solar gain and brise soleil are employed to prevent excessive heat build-up from a high-level summer sun whilst allowing heat to be captured from low-level winter sun. High-efficiency air-sourced heat pumps linked to underfloor heating to all habitable rooms and heat-recovery ventilation all contribute to an energy-efficient and comfortable environment.

The specification of each house includes a high proportion of sustainably-sourced and recyclable materials and it is hoped that this development will become an exemplar of sustainable design on a sensitive site.